KENNIS MAKEN MET DE AMERICAN COLLIE.

De collie is een van de mooiste hondenrassen. Hoewel veel mensen het beeld hebben dat, de Collie op Lassie lijkt, is de Collie er in vier verschillende erkende kleurvariaties in Amerika en 5 erkende kleurvariaties in Canada, die bijdragen aan de grote schoonheid en aantrekkingskracht van het ras.


RASTYPE.

De ideale Collie wordt gedefinieerd door de Collie Rassen Standaard;
Een specifieke reeks vereiste raskenmerken die de afgelopen 130 jaar zijn ontwikkeld.

VACHT:
De rough of langhaar Collie heeft een lange, aan t lichaam sluitende vacht met een harde textuur.

KLEUR:
De vier erkende kleuren in Amerika zijn, 'Sable', 'Tri-color', 'Blue Merle' en 'White'. De vijf erkende kleuren in Canada zijn, "Sable", 'Tri-color', 'Blue Merle', 'Sable Merle' en 'White'. De Sable is overwegend Sable; een reekleurige Sable-kleur in verschillende tinten van licht goud tot donker mahonie, met witte aftekeningen, meestal op de borst, nek, benen, voeten en het puntje van de staart. Er kan een bles verschijnen op de voorsnuit, wit op achterschedel of beide. De Tri-Color is overwegend zwart, heeft witte aftekeningen zoals bij een Sable en White en heeft Tan kleur op en rond het hoofd en de benen. De Blue Merle is een gevlekte of "gemarmerde" kleur, overwegend blauwgrijs en zwart met witte aftekeningen zoals in het Sable, en heeft meestal Tan kleur zoals in de Tri-Color.

In Canada is er een 5e kleur, de Sable Merle. Dat is een lichte Sable kleur,  met witte aftekeningen zoals bij de Sable.
De White's zijn overwegend wit, met sabel-, Tri-Color kleurige of Blue Merle of Sable Merle aftekeningen op de kop. De kleur van de kop geeft de vachtkleur van de White aan.​​​​​

Breeder and owner
C. Gaalema BoonCOLLIE KARAKTER

Het belangrijkste criterium bij het selecteren van een hond als huisdier is het karakter van een ras en hoe goed deze past bij het karakter van het nieuwe gezin.
De intelligentie en gevoeligheid van de American Collie, evenals de spectaculaire schoonheid zijn al heel lang leidende factoren in het succes van het ras als gezinshond. Het legendarische karakter van de Collie is vereeuwigd in de geliefde kinderboeken van Eric Knight’s "Lassie Come Home" en Albert Payson Terhune’s Lad: "A Dog, Gray Dawn" en vele anderen. Door het briljante gebruik van personificatie brachten beide auteurs de belangrijke aspecten van het Collie-karakter tot leven: eigenschappen als loyaliteit, toewijding, moed en waardigheid. Deze romans hielpen de Collie populair te maken, die al vroeg bekendheid verwierf als het ras van miljonairs en royalty's, en als gezinshond. Deze auteurs portretteerden de Collie als een hond wiens intelligentie en speelsheid hem tot een geweldig huisdier maakten voor kinderen en volwassenen, maar ook als een loyale beschermer en werker die in staat was tot heroïsche daden en daden van hoge intelligentie.


INTERACTIEF EN INTELLIGENT.

De Collie is oorspronkelijk ontwikkeld als herdershond, gefokt om de herder te helpen bij het hoeden en bescherming van zijn kudde. Dit vereiste een zeer interactieve relatie, afhankelijk van de samenwerking tussen mens en hond. De constante communicatie tussen herder en hond, zowel verbaal als via handsignalen, werd onderdeel van wat de American Collie vandaag de dag is.

Generaties lang selecteerden fokkers honden, die instinctief sterk waren in deze aard, waardoor ze ervoor zorgden dat het ras zeer intelligent en trainbaar zou blijven, en in staat zou zijn een sterke, voortdurende relatie met hun baasjes te hebben.

COLLIES EN HUN MENSEN.

De primaire focus van het ras is mensen. Een Collie is net zo blij om met zijn gezin door het bos te rennen, aan de lijn door de stad te lopen of een stel ganzen op de boerderij te hoeden. Ze passen zich goed aan, aan buitenwijken of grote landelijke ruimtes. Of ze nu als puppy of als oudere hond zijn aangeschaft, American Collies hechten gemakkelijk aan hun gezin. Ze hebben een groot gevoel voor humor en zijn vrolijk aanhankelijk en speels. American Collies hebben een goed ontwikkeld thuisgevoel dat draait om het gezin, hun schema's en routines, en de fysieke omgeving van het huis. In feite staat het ras bekend om zijn intuïtieve bewustzijn. American Collies zijn niet alleen populair als hulphond vanwege deze instincten, maar ook vanwege hun aanpassingsvermogen, trainbaarheid en temperament.

COLLIES EN ANDERE DIEREN

Een ander voordeel van het herderserfgoed van de Collie is het vermogen van het ras om met andere honden en andere dieren in huis om te gaan. De oorspronkelijke taak van de Collie bestond vaak uit het werken met meerdere honden om voor de kuddes te zorgen. Dit vertaalt zich in een ras dat goed overweg kan met andere honden en huisdieren. Het ras is een geweldige keuze voor degenen die willen dat hun hond, volledig betrokken zijn bij het leven van hun gezin.

DE MYSTIEK VAN EEN COLLIE.

Een groot deel van de mystiek van de American Collie is gebaseerd op Collies en kinderen; de speciale relatie tussen Lassie en zijn geliefde jongensvriend Timmy. Deze legendarische band, deels feit en deels fictie, symboliseerde het hart en de ziel van de American Collie voor generaties kinderen, die als volwassenen later een American Collie aan hun leven toevoegden.
De mystiek van de American Collie begon lang vóór Lassie, tijdens zijn ontwikkeling op de Britse eilanden. In de 19e eeuw werkten fokkers aan het creëren van een fysiek gezonde hond van grote schoonheid en intelligentie. Aan het begin van de 20e eeuw trok de Collie de belangstelling van rijke Amerikaanse hondenliefhebbers, waaronder bankier / financier J. Pierpont Morgan; en advocaat en burgerleider Samuel Untermyer die kosten noch moeite spaarde om de beste showcollies naar de VS te importeren. De liefhebber-fokker die het meest heeft bijgedragen aan het populariseren van de American Collie, voor de gemiddelde Amerikaan, was echter geen miljonair, maar eerder auteur Albert Payson Terhune met zijn kleurrijke verhalen over Collie-heldendom en humor. Eric Knight heeft de allure van het ras verder vergroot met zijn klassieke verhaal over de Schotse Hooglanden, "Lassie Come Home" (1940). ​​​​​​​​​
Veel filmversies van dit verhaal beeldden de heroïsche reis van een Collie af naar huis, naar de familie van wie ze hield. Met de Lassie tv-serie uit de jaren vijftig steeg de populariteit van het ras enorm. Lassie werd een cultureel fenomeen terwijl de American Collie bekendheid verwierf als een meer dan levensgrote loyale gezinsgenoot die de betekenis van de hond in het Amerikaanse gezinsleven ging symboliseren.
Tegenwoordig leeft de legende van Lassie voort. Net als in films imiteert kunst het leven; De relatie van de Collie met een kind is een bijzondere band. Het thema dat vijf decennia van de kennis van de American Collie doordrong, is meer waarheid dan fictie. Er is niets verbazingwekkender dan het kijken naar de groei en interactie tussen kind en hond, die, net als de personages uit boeken en tv, snel vrienden voor het leven worden!          American- Collies houden ook van apporteerspelletjes, het vangen van frisbees en het speels “hoeden” van kinderen en volwassenen!
American Collie-enthousiastelingen zullen graag toegeven dat de geschriften van Albert Payson Terhune voor het eerst hun liefde voor de        American Collie inspireerden. Zelfs na ruim 85 jaar blijven zijn tijdloze werken een prachtige kennismaking met het charismatische karakter van de American Collie. 

VERZORGING

Een veel voorkomende misvatting is dat de American Collie dagelijks moet worden geborsteld of regelmatig moet worden gewassen. De hoeveelheid vachtverzorging is afhankelijk van de hoeveelheid vacht die een hond mag hebben en de tijd van het jaar. Rough of  Langhaar Collies met volle vacht moeten ongeveer een keer per week worden geborsteld. Smooth Collies vereisen minder borstelen en onderhoud, maar beide soorten komen natuurlijk wel in de rui, dat kan zoveel zijn dat het door expers "uit vacht gaan" genoemd wordt. De Collie is over het algemeen schoon en geurvrij. De routinematige verzorging van een Collie omvat borstelen, de beharing achter de oortje wat knippen, nagelknippen, tanden- en oorreiniging. Af en toe een uitstapje naar een trimsalon kan een American Collie-eigenaar helpen bij het onderhouden van de vacht. Maar ga dan wel naar een trimsalon die verstand/ ervaring heeft om een Collie te behandelen! Sommige ijverige eigenaren spinnen zelfs de vacht van hun Collie, het is een van de warmste garens om te breien!ALGEMENE GEZONDHEID
De American Collie is al met al een gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 12 jaar.


MDR1 DEFECT

Collies en andere witvoetige herdersrassen zijn gevoelig voor bepaalde medicijnen, waaronder Ivermectine, 
De vooruitgang op het gebied van DNA-testen van de gezondheid van honden is van groot belang voor alle rassen. Veterinair onderzoek, gekoppeld aan de toewijding van fokkers, over de gehele wereld, heeft een zeer positieve invloed gehad op de American Collie. Over het geheel genomen is de algemene gezondheid van de American Collie de afgelopen 50 jaar voortdurend verbeterd dankzij de toewijding van de rasverenigingen over de gehele wereld, die DNA testen verplichten, (in ons land is dat "De Schotse Herders Vrienden") en dat de fokkers die daar bij aangesloten zijn, zich daar aan houden en de sterke toewijding van een grote groep fokkers ter wereld, voor de gezondheid van de American Collies. In 1986 werd de Collie Health Foundation, Incorporated, opgericht "Om de kennis en waardering van het publiek voor honden in het algemeen en Collies in het bijzonder te bevorderen en te promoten.Via haar genereuze subsidies heeft de Foundation bijgedragen aan de ondersteuning en bevordering van onderzoek dat heeft bijgedragen tot een beter begrip van ziekten, gebreken, en andere kwalen waar honden in het algemeen en collies in het bijzonder last van hebben. De organisatie biedt niet alleen haar leden, maar ook het grote publiek, educatief materiaal over de juiste verzorging, behandeling, fokkerij, gezondheid, ontwikkeling en training van Collies.
Informatie over de gezondheid van Collie is gemakkelijk te vinden op de website van deze organisatie, https://www.colliehealth.org/


OGEN
Bij de aanschaf van een collie of puppy moeten potentiële eigenaren zich bewust zijn van twee specifieke oogaandoeningen die van invloed kunnen zijn op hun collie: Collie Eye Anomaly, CEA en Progressive Retinal Atrofy, PRA.
Collie Eye Anomaly, CEA, komt voor in verschillende gradaties van de aandoening, van mild tot ernstig. Kortom, milde CEA heeft betrekking op het pigment in het choroïdale gebied van het oog en heeft geen invloed op het gezichtsvermogen, en het verergert ook niet naarmate de hond ouder wordt. Hoewel CEA niet zichtbaar is, moet dit worden gecontroleerd door een geregistreerde ECVO oogspecialist voor honden. Het fokreglement van de "Schotse Herders Vrienden"vereist dat haar fokkersleden oogcontroles laten uitvoeren voordat puppy's naar hun nieuwe huis gaan. Elke onderzochte pup/hond, heeft een certificaat van de ECVO oogspecialist, waarin het gezichtsvermogen van de collie wordt beschreven.
Progressieve Retinale Atrofie, PRA, is een zeldzame aandoening waardoor de hond blind wordt. Hoewel  PRA praktisch uit de genenpool is verdwenen. Er zijn genetische DNA-testen die honden gemakkelijk identificeert als vrij, drager of effected. Verantwoordelijke fokkers hebben nu een hulpmiddel om deze ziekte bij hun Collies uit te roeien, dit kan d.m.v DNA-testen! Doordat de fokkers van American Collies al jaren gebruik maken van o.a de DNA testen, zijn de bekende afwijkingen zoals MDR1- PRA- DM zo goed al verdwenen in dit ras


HUID
Sommige Collies kunnen, net als alle andere rassen/honden, huidgevoeligheden ervaren. Door de zorgvuldigheid van fokkers, de vooruitgang van hondenvoer en de behandeling van parasieten behoren veel huidproblemen tot het verleden en zijn andere zeer zeldzaam geworden. Goede voeding gevolgd door een goede verzorging helpen de huid en vacht van uw hond in optimale conditie te houden. Kwaliteitsvoedsel dat op natuurlijke wijze geconserveerd is, zal ervoor zorgen dat uw Collie van binnenuit fit blijft; terwijl consistente verzorging, de vacht en huid in topconditie houdt. 
Een woord van waarschuwing: Menselijke shampoo is zuur als aanvulling op onze PH. Het gebruik van een menselijke shampoo leidt vaak tot huidproblemen. Gebruik daarom i.d.n alleen hondenshampoo


ALLERGIEËN BIJ MENSEN
De beslissing om een nieuwe hond aan uw huis toe te voegen, vooral als het gaat om een nieuw ras waarvan de eigenaar onbekend is, is niet eenvoudig. Gelukkig voor de nieuwe American Collies. U, als America Collie-eigenaar, maakt u Collie feitelijk deel uit van een grotere, gevestigde gemeenschap van fokkers en liefhebbers die samenkomen zoals bij de rasver. De Schotse Herders Vrienden, Hoewel de doelstellingen van individuele leden kunnen variëren, is het enige collectieve doel van deze gemeenschap het bevorderen van de belangen van het ras door middel van onderwijs, verspreiding van informatie, gedeelde fokkerijen, gezondheidsinitiatieven, publicaties en communicatie.
Er zijn veel boeken over de Collie geschreven en deze boeken, zowel feit als fictie, vormen een prachtige introductie tot het ras. Zij zullen u helpen bij de voorbereiding op het bezit van een American Collie en op uw eerste ontmoeting met een fokker. Fokkers waarderen degenen die tijd investeren in opvoeding en die de wens hebben om meer te leren over onze geweldige American Collie.


PLEZIER
De American Collie-gemeenschap is als een grote vrienden kring, Collie-enthousiastelingen kennen elkaar en elkaars honden goed. We komen allemaal samen bij lokale Collie-clubs. De American Collie, dat zijn vaak niet alleen familiehonden, maar zijn ook actief in herderscursussen en in de gehoorzaamheids-, rally- en behendigheidsringen, obedience en als hulphond. Collie-evenementen en onze passie voor American Collies zorgen ervoor dat we het hele jaar door voortdurend met elkaar in contact staan. Hoewel we in verschillende delen van het land wonen en honden fokken met duidelijke individuele persoonlijkheden, zijn we erg gefocust op de verbetering van ons ras. Deze focus komt tot uiting in de uitstekende kwaliteit en consistentie van  de American Collies die overal in het land te vinden zijn.
De missie van de rasver. "De Schotse Herders Vrienden" en haar fokkersleden, is de gezondheid en het welzijn van Collies in t algemeen. Het is onze wens om onze puppy's te plaatsen in huizen waar liefde en toewijding centraal staan bij dit, opmerkelijke, majestueuze, intelligente ras!Een American Collie is geen moeilijke hond om te vinden, maar goed gefokte, American Collies zien we niet zo snel in Nederland.
De fokkers die vermeld staan op deze website kunnen uw specifieke vragen beantwoorden. over welke honden/puppie's beschikbaar zijn bij fokkers  of dat er nestjes gepland zijn voor de nabije toekomst. Voor al u vragen, stuur een mailtje naar americancollies@ziggo.nl


EEN FOKKER VINDEN
De keuze voor een gezinshond is een combinatie van passie en functionaliteit. De expertise van de fokker zal de allerbelangrijkste factor zijn bij het bepalen van het succes van het matchen van de behoeften van uw gezin met de juiste hond. Het fokken van gezonde, mooie American Collies is een kunst met een wetenschappelijke achtergrond. Het vergt enorm veel tijd, moeite en toewijding. American Collies Nederland is erg trots op haar aangesloten fokkers wier kennis voortkomt uit jarenlange studie en ervaring met Collies. 


De verantwoordelijkheid voor het ras wordt weerspiegeld in de kwaliteit van de individuele honden, de beperkte hoeveelheid die wordt gefokt en de levenslange toewijding van de fokker aan zijn honden. American Collie-fokkers vinden het erg belangrijk om hun honden in de juiste huizen te plaatsen. Wanneer een puppy wordt gekocht, zorgen verantwoordelijke fokkers voor een contract, gezondheidscontroles en informatie, een stamboom, registratiepapieren en een Europees paspoort. Ze geven gedetailleerde informatie aan nieuwe eigenaren over het dagelijkse onderhoud en de gezondheidszorg van de hond. Fokkers zijn ten alle beschikbaar om advies en hulp te bieden, zelfs nadat de hond naar zijn nieuwe huis is gegaan.


KENMERKEN VAN KWALITEIT

De buitengewone veelzijdigheid van de American Collie maakt uw hond tot een geweldige gezinsgenoot. American Collies blinken uit in exterieur, gehoorzaamheid, behendigheid en hoedenactiviteiten of als werkhonden op boerderijen, therapiehonden, hulphonden en zelfs als geleidehonden voor blinden. Geen enkele fokker kan tegelijkertijd bij al deze tijdrovende activiteiten betrokken zijn,  Het allerbelangrijkste is dat de American Collie een ideale gezinshond is, ontvankelijk voor zijn baasjes en een liefdevolle en toegewijde metgezel voor alle leeftijden.
De buitengewone veelzijdigheid van de American Collie is een kenmerk van zijn goede opvoeding, waarbij de kwaliteiten van fysieke gezondheid, schoonheid, goed temperament en intelligentie worden gecombineerd. Toegewijde fokkers zijn ook vaak betrokken bij activiteiten die hun gezondheid en welzijn ten goede komen. 

 

 
 
 
 
E-mailen